Jimmy LaFave in Luxor Live

Texaanse singer-songwriter op dreef in Luxor Live

Het wekt eigenlijk geen verwondering dat het Arnhemse poppodium Luxor Live vanavond goed gevuld is voor het concert van de Texaanse singer-songwriter Jimmy LaFave. Ook in ons land heeft LaFave door de jaren heen een trouwe schare fans opgebouwd. Vorig jaar gaf hij in ons land ook al een aantal memorabele concerten en ook vanavond bewijst hij samen met zijn fantastische begeleidingsband weer bijzonder goed op dreef te zijn.

Met zijn unieke en emotievolle stemgeluid en een fraaie mengeling van roots, alt-country, folk en blues bewijst de in Willis Point, Oklahoma geboren maar al jaren in Austin, Texas woonachtige Jimmy LaFave al jaren dat hij met recht tot de top van Americana en rootsmuziek gerekend mag worden. Dit bewijst hij niet alleen met zijn albums maar zeker ook met zijn live-optredens.

 Zowel op plaat als live weet LaFave zich altijd te omringen met de beste muzikanten. Zo heeft hij ook vanavond met John Inmon (gitaar), Bobby Kallus (drums), Glenn Schuetz (bas) en Bryan Peterson (toetsen) weer een aantal geweldige en doorgewinterde muzikanten meegenomen.

Jimmy LaFave en band openen het concert van vanavond onder meer met het schitterende en meeslepende Going Home, de fraaie ballade Never Is A Moment en het van zijn meest recente album ‘The Night Tribe’ (2015) afkomstige The Beauty Of You. Naast dit meer ingetogen werk laten LaFave en band onder meer met Let It Roll ook horen goed uit de voeten te kunnen met meer up-tempo rock & roll nummers.

Naast de kenmerkende vocalen van LaFave, de betrouwbare ritmesectie en de gevoelige bijdragen van Peterson op toetsen is het met name John Inmon die vanavond meermaals de aandacht op zich weet te vestigen met fantastisch gitaarspel en een aantal heerlijke solo’s. Zeker in Bob Dylan’s nummer Just Like A Woman geeft Inmon in een subtiel opgebouwde solo blijk van zijn kunnen en valt hem een ovationeel applaus ten deel.

Jimmy LaFave is zelf een groot bewonderaar van Woody Guthrie – zijn muzikale held – en Bob Dylan en de set-list bevat altijd wel een aantal nummers van laatstgenoemde. Iets wat zeker nu als toepasselijk te betitelen is aangezien Bob Dylan onlangs de Nobelprijs voor de Literatuur ontving. Naast het eerder genoemde Just Like A Woman horen we vanavond onder andere ook Dylan’s Queen Jane Approximately.

Maar naast werk van Bob Dylan vertolkt LaFave ook songs van anderen waarbij hij er met zijn unieke stemgeluid in slaagt deze nummers een bijzondere feel mee te geven. Zo horen we vanavond onder andere Have You Ever Seen The Rain van Creedence Clearwater Revival en A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum waarin naast de emotievolle vocalen van LaFave met name het in dit nummer typerende toetsenwerk van Peterson opvalt.

Jimmy LaFave is overigens met enige regelmaat in ons land te bewonderen. Zo stond hij eerder al op het Take Root festival in Groningen en festival Ramblin’ Roots Festival in TivoliVredenburg. Vorig jaar zagen wij hem ook nog aan het werk in poppodium Doornroosje (Nijmegen), toen met toetsenist Radoslav Lorkovic en neef Jesse LaFave op bas.

Verder stond LaFave ook al twee keer eerder in Podium Roepaen in Ottersum. In 2013 in de grote kapel en een jaar later in het intieme muziekcafé. Na afloop van dit optreden in 2014 sprak ik met LaFave. In dit interview gaat hij onder meer in op de vraag of Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur verdient. Nu dit twee jaar later werkelijkheid is geworden ben ik uiteraard benieuwd wat hij hier van vindt.

Een vraag die ik dan ook voorleg als ik LaFave na afloop van dit optreden spreek in de catacomben van Luxor Live. In antwoord op mijn vraag laat hij weten´verheugd te zijn dat Bob Dylan eindelijk bekroond is met de Nobelprijs voor de Literatuur en dat dit volkomen terecht is´. Bob Dylan verdient dit al jaren en had deze prijs al veel eerder moeten ontvangen, aldus LaFave.

Lance Canales & The Flood

Aan het eind van het gesprek wijst LaFave ons nog even op het feit dat vriend en collega Lance Canales & The Flood in Nederland is en naast Ramblin’ Roots in TivoliVredenburg (22 okt) onder meer ook in dit zelfde Luxor Live staat op zondag 23 oktober. Zie: Lance Canales & The Flood naar Luxor Live

Overigens niet vreemd dat LaFave ons hierop wijst, na een optreden op het Woody Guthrie Folf Fest wist Lance Canales met een bijzondere versie van Woody Guthrie’s Deportee de aandacht van LaFave te trekken. Sindsdien zijn het niet alleen muzikale vrienden, op LaFave’s label Music Road Records verscheen vorig jaar met ‘The Blessing And The Curse een bijzonder fraai en spannend album van Lance Canales & The Flood.

Binnenkort publiceren wij in dit magazine een uitgebreid interview met Jimmy LaFave.

Website Jimmy LaFave

Tekst: Rick Warner || Photos: Rijno Boon Photography

 

Copyright 2020 LiveStreamMagazine © All Rights Reserved

LiveStreamMagazine